Met de opening van de sociale campus Spiegelfabriek is volgens provinciaal gedeputeerde Peter Bellens (CD&V) Herentals (en omstreken) gewapend voor de toekomst. De verschillende vormen van sociale economie worden in de toekomst nog belangrijker.

Het realiseren van de sociale campus maakt het uitgangspunt 'Samen Sterk' concreet en waar.
Peter Bellens: 'Deze samenwerking werd op alle vlakken doorgetrokken : intergemeentelijk (isom), dienstoverschrijdend en met een grote betrokkenheid van personeel, vrijwilligers en doelgroepen.

De sociale economie zal de komende jaren nog sterk evolueren. Het maatwerkdecreet zal het sociale en het economisch aspect blijven bewaren, en ik vrees dat het voor vele organisaties niet makkelijk zal worden om hier op in te spelen.

Door de specifieke kijk op samenwerking en clustering die voor Herentals (en de Middenkempen) al langer een goede gewoonte is én die ook gezien mag worden als een voorbeeld voor andere besturen, worden hier grenzen verlegd. Dit is voor mij dé sleutel voor een nog betere dienstverlening en integratie van alle burgers.'

Om deze reden hebben wij er als provincie Antwerpen ook voor gekozen om dit project op verschillende fronten te ondersteunen via het budget sociale economie (van mijn collega Marc Wellens). Het gaat om projecten die u allen kent: de leskeuken heeft dit jaar extra middelen gekregen. Eerder kregen ook het project sociale kruidenier van de Kringwinkel en de trajectbegeleiding van ISOM provinciale subsidies.
Ook het provincie brede project van de energiesnoeiers en het project Routedokters – waarbij Boskat, de vzw Bospad heeft opgericht - konden eveneens op provinciale steun rekenen.

Tevens werd door het efficiënt inzetten van overheidsmiddelen vanuit verschillende overheden en de coördinatie van gesprekken tussen die overheden waarbij de provincie een bescheiden maar efficiënte go-between rol heeft vervuld, maximaal gebruik gemaakt van kennis en netwerken om tot het resultaat van vandaag te komen.'

De provincie heeft voor 100.000 euro ondersteund.

Op zondag 3 juni kan het publiek de sociale campus Spiegelfabriek bezoeken tussen 13 en 18u. Er zijn verschillende demonstraties, animatie met o.a. modeshow, grafittimuur, ...